Nieuwe GP-overwinning in Ocala

Stamboek
Scoop de Septon Z - Luis Sabino Gonçalves - ©Ocala (1)

© Word Equestrian Centre Ocala

Toeschouwers van heinde en verre verzamelden zich afgelopen weekend in het World Equestrian Center van Ocala voor de grote finale van 2023, met de $150.000 gedoteerde Florida Coast Equipment CSI3* Grand Prix  als absoluut hoogtepunt. Voor de tweede week op rij leverde de CSI3* GP in Ocala een blauw/gele overwinning op en daarvoor zorgde ditmaal de Portugese ruiter Luis Sabino Gonçalves met de 9-jarige ruin Scoop de Septon Z, een zoon van Hunter’s Scendro en Echo van ’t Spieveld die gefokt werd door SPRL Val De Somme. Sabino Gonçalves en Scoop de Septon Z, op donderdag ook al goed voor een 3de plaats tijdens de 1.50m hoge GP qualifier, waren een van de 5 combinaties die foutloos bleven in de basisomloop en zo een plaatsje in de barrage wisten te bemachtigen. Daarin kwamen ze als allereerste combinatie opnieuw in de ring en slaagden ze er ook ditmaal in om hun ronde vlekkeloos te laten verlopen. Ze finishten daarbij in 40.71 seconden wat hen een voorsprong van ruim 3.5 seconden gaf op de concurrentie.

Luis Sabino Gonçalves: “Er waren niet veel ruiters in de barrage, maar het was een lastige groep. Ik moest de druk verhogen en het risico nemen. Als ik een mooie foutloze ronde zou rijden, zou de volgende renner sneller zijn. Dus besloot ik ervoor te gaan. Mijn paard heeft niet alle ervaring. Ik startte hem in de Futures Prix hier bij het WEC, deed daarna de nationale Grand Prix en daarna zijn allereerste driesterren. Deze locatie heeft hem geholpen zich te ontwikkelen en het voelt als een kampioenschap. Het is alsof we aan de start kwamen tijdens de Nations Cup finale in Barcelona. Dit is een geweldige kans om de paarden te helpen zich voor te bereiden op grote kampioenschappen in de toekomst”.

Scoop de Septon Z - Luis Sabino Gonçalves - ©Ocala(2)

Sabino Gonçalves en Scoop de Septon Z werden op donderdag dus 3de tijdens de 1.50m hoge GP Qualifier, maar ook hier zagen we een Zangersheide-paard bovenaan het klassement. De overwinning ging namelijk naar de Amerikaanse ruiter Todd Minikus met de 14-jarige merrie Amex Z, een dochter van Andiamo Z en Landaris die in België gefokt werd door Hubert Brems. In een barrage waarvoor zich uiteindelijk 9 combinaties wisten te kwalificeren hielden zij het opnieuw foutloos en met een finishtijd van 39.16 seconden waren ze de enige combinatie die de chrono onder de 40 seconden wist te houden.

Todd Minikus: “Amex sprong geweldig in de eerste ronde, maar het is nooit een voordeel om als eerste van start te gaan in de barrage. Ik vond het eerlijk gezegd een mooie derde plaats, omdat ik zeker niet tot het uiterste ben gegaan. Ze is een geweldige merrie die zoveel voor mij heeft gewonnen en ik ben zo blij dat ik haar heb.”