Stamboek
nieuws-1586-sp200637

© Sportfot

Met het CHIO van Aken waren we afgelopen weekend weer toe aan een van de mooiste en meest prestigieuze concoursen van het jaar. Ook enkele Zangersheide paarden kwamen aan de start op het heilige gras en wisten daarbij ook weer voor heel wat mooie prestaties te zorgen.

De meest in het oog springende combinatie daarbij was de Franse ruiter Simon Delestre met zijn 10-jarige ruin Dexter Fontenis Z, de zoon van Diarado en Voltaire die in Frankrijk gefokt werd door Jérôme Hennau. Delestre en Dexter Fontenis wisten zich tijdens de openingsdag op woensdag een eerste keer in de kijker te springen tijdens de 1.60m rubriek. Ze bleven foutloos in de basisomloop, maar Delestre besloot zijn paard te sparen en de barrage aan zich voorbij te laten gaan. Het leverde hen toch nog een 8ste plaats op in het klassement.

Op donderdagavond bracht Delestre zijn Dexter Fontenis Z ook aan de start tijdens de Mercedes Benz Nations Cup en ook daarin bevestigde het duo nog maar eens hun goede vorm. Ze bleven foutloos tijdens de eerste ronde en ook tijdens de tweede ronde waren ze met 4 strafpunten bij de sterkhouders van de avond.

Op zondagmiddag keek iedereen reikhalzend uit naar de Rolex Grand Prix en ook hierin wisten Delestre en Dexter Fontenis Z opnieuw voor een sterke prestatie te zorgen. Ze kregen af te reken met een fout tijdens de eerste ronde, maar door een snelle finishtijd behoorden ze wel tot de beste 18 combinaties die zich wisten te kwalificeren voor de tweede ronden. Daarin wisten ze wel voor een foutloze ronde te zorgen en met een totaal van 4 strafpunten verzekerden ze zich van de 7de plaats in het klassement.

Een andere combinatie die zich in Aken opnieuw in de picture wist te springen was de Iere ruiter Daniel Coyle en zijn 13-jarige merrie Legacy, een dochter van Chippendale Z en Bon Ami die bij fokker Rotty Romain geboren werd als Chavantele Z en met wie Coyle de week voordien nog 2de werd tijdens de CSIO5* GP van Rotterdam. Coyle en Legacy werden op woensdag de winnaars van de 1.50m rubriek waar ze met een foutloze 2de fase in 29.53 seconden ruim een halve seconde voorsprong hadden op de concurrentie.

Op vrijdag wist de Belgische ruiter Wilm Vermeir dan weer naar een podiumplaats te springen met de 8-jarige vosmerrie Eytuka Of Two Notes Z (Emerald van ’t Ruytershof x Chin Chin – F: Toby Huys). In deze Speed and Handiness rubriek wisten zij voor een foutloze ronde te zorgen en dit resulteerde in een 3de plaats in het klassement. Verder wist Vermeir ook nog naar een 8ste plaats te springen met de 11-jarige schimmelruin Crescendo MB Z (Clinton I x Jodokus – F: M. Bokdam) en dit tijdens de 1.50m rubriek op woensdag.

Een andere combinatie die met een tevreden gevoel kon terugblikken op hun concours was de Franse ruiter Kevin Staut en de 9-jarige merrie Beau de Laubry Z (Bisquet Balou van de Mispelaere x Nabab de Rêve – F: Haras De Laubry). Zij sprongen zowel tijdens de 1.50m rubriek op donderdag als tijdens de 1.45m rubriek op vrijdag naar een mooie 7de plaats in het klassement. Tijdens die 1.45m rubriek op vrijdag was er bovendien ook nog een 9de plaats voor Belgisch Kampioen Nicola Philippaerts met de 9-jarige merrie Klaartje Z (Kannan x Flipper d’Elle – F: Ties Raijmakers).

Naast de CSIO5* competitie stonden er in Aken ook enkele rubrieken voor de Young Riders op het programma en tijdens de GP was er een podiumplaats voor vice-Belgisch Kampioen Thibeau Spits met de 9-jarige Zangerheide gekeurde hengst Calvino II de Nyze Z (Calvaro Z x Heartbreaker – F: Danny Nijs). In een barrage waarvoor zich 9 combinaties wisten te kwalificeren bleven Spits en Calvino II de Nyze Z netjes foutloos en dit was goed voor een mooie 2de plaats in het klassement.